Zsiday-blog

Elnémult a kanári

2014, Szeptember 29 - 09:27

Úgy tűnik bejelzett a kanári a szénbányában. Az amerikai magas kockázatú kötvényeket leképző két legnagyobb ETF árfolyamalakulását vizsgálva azt látjuk, hogy mind a HYG, mind a JNK új, éves mélypontra zuhant a múlt héten.

http://www.bloomberg.com/quote/HYG:US/chart

http://www.bloomberg.com/quote/JNK:US/chart

Úgy tűnik, hogy a várhatóan egyre közelgő amerikai kamatemelés már most kezdi éreztetni hatását, és a kockázatos kötvények árfolyama esik (=elvárt hozama emelkedik). Habár az állampapírokon, és a biztosabbnak tűnő (pl. AAA, AA) vállalati kötvényeken még nem sok látszik ebből, de a hangulatra igen érzékeny "junk bond" kategóriában elég nagy pusztítást láthattunk. Ez logikus is, hiszen ha elindul a kamatok emelgetése, akkor véget ér az észnélküli hozamvadászat, amikor mindegy volt, hogy mit veszünk, csak többet hozzon mint a nulla kamat. Ha bármekkora hozama van jó, még mindig jobb mint a nulla - ez volt az elmúlt 1-2 év fő érvrendszere, a kockázatokkal meg majd foglalkozunk később...

Most azonban ebben változás látszik, hiszen ha már van értelmezhető hozam a kockázatmentes készpénzegyenértékesen, bankbetéten, akkor nem lesz annyira izgalmas beleülni az elég nagy kockázatot jelentő gyengébb kötvényekbe, csak azért, hogy valami kis hozamot kicsikarjunk belőle. Ez természetesen nem csak az USA-ra hat, hiszen a dollár világpénz, és az amerikai kamatszint meghatározó erejű a világ számos más országára is. Igaz, hogy eddig a jobb minőségű vállalati kötvények, és feltörekvő országok kötvényei még nem reagáltak, de már a szénbányászok is tudták, hogy ha a kanári abbahagyja az éneklést, akkor  - annak ellenére, hogy még senki nem lett rosszul - érdemes mihamarabb menekülőre fogni (http://enfo.agt.bme.hu/drupal/en/node/7556).

A következő hónapokban egyáltalán nem lenne meglepő, hogy ha az amerikai high-yield után más kockázatos eszközök (kötvények, részvények) árazásában is lenne változás, és ez különösen fontos Magyarország, illetve a magyar eszközök, valamint a forint számára is. Érdemes figyelni a kanárira!

Tető

2014, Szeptember 24 - 09:16

Nem vagyok igazán meggyőződve arról, hogy merre fognak menni a nemzetközi részvényárak, de ha fogadnom kellene, akkor inkább az esést látnám valószínűnek. A legfontosabb érdekesség, hogy az európai és amerikai kisrészvények immáron fél-egy éve nem mennek sehova, miközben a hangulat igen jó. Eközben a nagy indexek, néhány behemót vezetésével új csúcsokat döntögettek még pár napja is. Azaz, a vezetőréteg egyre szűkül. Ráadásul a vállalati kötvényspread-ek nyár eleje óta felfelé kúsznak (lásd pl itt: http://research.stlouisfed.org/fred2/series/BAMLH0A3HYC). Több hangulati felmérés alapján is eluralkodott a "complacency": mindenki megszokta, hogy bikapiac van, és az eséseket szimplán csak meg kell venni. Az MDAX és a Russel 2000 határozottan úgy néz ki, mint ami kiépített egy nagy tetőt, s amiből komoly lefordulás jön.

Őszintén szólva nem látok olyan fontos fundamentális okot, ami miatt egy nagyobb medvepiacnak kellene elkezdődnie, de egy méretes és/vagy hosszú ideig tartó korrekció akármikor beköszönthet. Sőt, azon sem lennék meglepődve, ha egy nagyobb korrekció után a részvényárak akár 1-2 éven át sehova se mennének. 

Nyilvánvaló, hogy nagyon viszket mindenkinek a feneke, nehéz a 0%-ot hozó készpénzben ücsörögni, de nem biztos, hogy sokkal jobban jár az, aki most kezd el mindenféle termékekben hozamra vadászni. Nem olyan rossz stratégia megvárni a piaci extremitásokat, még ha időnként akár 1-2 évig is türelmesen kell ezekre várni. Ahogy Cromwell mondta (illetve állítólag nem is, de ez most mindegy): ""Put your trust in God, my boys, and keep your powder dry!".   

A NER bukása???

2014, Szeptember 19 - 19:02

Miután már legalább 8 helyről elküldték nekem ezt a cikket a jelenlegi gazdasági-politikai rendszer közelgő bukásáról ("olvasd, el nagyon jó!", stb.), úgy gondoltam, érdemes róla írni. Különösen amiatt, hogy abszolút tévesnek gondolom a végkövetkeztetését. A politikai részével nem foglalkozom, mert nem asztalom, csak a gazdaságival.

http://tldr.444.hu/2014/09/18/a-ner-elkerulhetetlen-bukasa/

Ha jól értem a lényeg az, hogy mivel a jelenlegi rendszer gazdaságilag nem fog tudni életszínvonal-emelkedést hozni, ezért hamarosan megbukik. E mögött ott rejlik az a mögöttes vélemény (vágy?), hogy a antidemokratikus/autoriter rendszerek gazdaságilag biztos bukásra vannak ítélve. Sajnálatos módon ez nem így van, elég csak Pinochet Chile-jére, a 30 évvel ezelőtti Dél-Koreára, vagy Oroszországra gondolni. A legtöbb hazai gazdasági(-politikai) elemző ott követi el a hibát, hogy összekeveri a strukturális helyzetet a ciklikussal. Nagyon leegyszerűsítve a strukturális helyzet az, hogy egy Ferrariban vagy Trabantban ülünk, a ciklikus meg az, hogy lejtőn vagy emelkedőn vagyunk, hátszél vagy szembeszél van.

A rossz hír az, hogy már legalább 10 éve Trabantban ülünk, és ebben semmi változás nem látszik.  Ugyanaz a Trabant 2004-ben és 2014-ben is.

A 2000-es évek közepén a legtöbb elemző azt hitte, hogy azért legalább egy Ford Focust vezetünk, pedig ugyanúgy Trabant volt, csak jó nagy hátszelünk volt az érdi lejtőn (devizahitelezés+ eszement kormányzati költekezés). Aztán jött a szembeszél meg a hegymenet (2006-7: Gyurcsány-csomag, 2008-9: válság, 2010-től hitelundor, kormányzati húzd meg-ereszd meg, európai válság). A 7 szűk esztendő után már mindenki észrevette a strukturális problémákat, de olyannyira, hogy az államkapitalista-centralizáló új rendszert látva már sokan elhitték, hogy ebből a Trabantból még a motort is kivették. Ők aztán nagyon meglepődtek, hogy a magyar gazdaság tud nőni. Pedig az égvilágon semmi nem történt, ugyanaz a Trabant pöfög előre, csak megszűnt az ellenszél, és sík terepre értünk. Persze a kormányzati propaganda meg a növekedést látva egyből behaluzta, hogy átültünk egy Lambo-ba, és most aztán nem állít meg minket senki. 

És itt térnék vissza a fenti cikkhez. Az ellenzéki véleményformáló értelmiség perverz vágyálma, hogy a jelenlegi rendszer annyira elrontja a gazdaságot, hogy nem lesz semmiféle fejlődés, és ebbe belebukik. Azt mondják, hogy "Háááá, ez egy Trabant, ez nem megy!". Pedig tud ez menni. 150-el nem, de 80-al simán.

Én úgy látom, hogy - hála az Eu-s támogatásoknak - a magyar gazdaság a következő években tud nőni éves 1-3%-kal, ami nem túl sok, de ahhoz pont elég, hogy egy kicsit jobb legyen az embereknek. Természetesen el lehet rontani, és a legnagyobb kockázat talán most éppen a monetáris politika felől néz ki, de miután megszűnőben a hitelundor, nem lesz több költségvetési megszorítás, jó a külső egyensúlyunk, rohamosan csökken a külső adósság, így nem nagyon látom, hogy mitől lenne olyan sokk, ami megállítaná a lassú, csendes növekedést. 2+2 akkor is 4 marad, ha néha attól félünk, hogy 3, időnként meg szeretnénk elhinni, hogy 5. Arra persze, hogy magasabb fokozatra kapcsoljon a magyar gazdaság a jelenlegi rendszer nem alkalmas, de a következő pár évben inkább a nyugalom, és csendes növögetés látszik. Sík terepen haladunk előre...

Az autópályára nem merészkedhetünk ki a Trabanttal, de a teljes lerobbanásra számítani szerintem semmi ok nincsen., a jó öreg zwickau-i kéthengeres visz minket előre ..

 

Buta pénz 2

2014, Szeptember 19 - 15:25

Többen jelezték, hogy most nagyon mellélőttem a buta pénz című írásommal. Legutóbb innen érkezett a kritika:

http://gurulohordo.blog.hu/2014/09/19/okos_penz_es_buta_penz

Lehet, hogy elveszett a lényeg a mondanivalómban, ezért most csak erre hegyezném ki.

A piaci hatékonyságban hívők azt mondják, hogy a piac hatékony, mert a befektetési döntéseket szakképzett, a gazdasághoz, vállalatokhoz értő, minden információval rendelkező szereplők hozzák. Ennél mi sem áll távolabb az igazságtól. A befektetési döntéseket ugyanis nem a szakemberek hozzák, hanem az végső soron a jellemzően nem jól informált befektetők kezében van. Ők azok akik berakják a befektetési alapokba a pénzt tonnaszámra, és ki is veszik onnan amikor nem tetszik nekik valami (általában az elmúlt 6 havi hozam...). Hiába gondolja azt a jól informált befektetési alapkezelő, hogy nem kéne kivenni a pénzt a részvényalapból, mert nagyon olcsók a részvények, inkább venni kéne, ha a befektetői visszaváltják a befektetési jegyeiket, akkor el fogja adni a részvényeket - nem tehet mást. Akkor is ha nagyon olcsók, akkor is ha legszívesebben két kézzel venné. Az ETF-ek ezt a folyamatot csak könnyebbé teszik a végbefektetők számára, megvehetnek bármit ami eszükbe jut, és amiről gyakran szinte semmit sem tudnak. De persze ugyanez áll fenn a passzív alapok mindegyikénél is, sőt az aktív alapoknál is (amelyek nagy része álcázott passzív alap valójában!). És nem csak Józsi bácsiról van szó, hanem a szabályozókról, politikusokról is. Emlékezhetünk arra, amikor 2007-8 táján úgy változott a magyar magánnyugdíjpénztárak szabályozása, hogy az általuk tartandó részvényarány effektíve megemelkedett (nyilván pont a piac tetején) szabályozói döntések miatt.

Szóval az egészből azt akartam kihozni, hogy a végső befektetési döntéseket a hangulattól, elmúlt időszaki hozamoktól vezérelt, nem jól informált befektetők meg gyakran lüke politikusok, széküket féltő vállalatvezetők, karrierista hivatalnokok, stb.hozzák meg, akik döntéseikhez nem a mérlegelő, fundamentális elemzést használják, hanem bármi mást. Hiába vezeti az adott befektetési alapot a világ legjobb alapkezelője, ha kiveszik az alapjából a pénzt,, akkor el kell adnia és kész. Ezzel kapcsolatban elárulok egy titkot. Amikor részvényalapot kezeltem, mindig néztük a pénz ki- és beáramlást, és amikor hirtelen egyre gyorsulva jött be a pénz az alapba, akkor ennek egy részét direkt nem költöttem el, hanem készpénzben hagytam, mert az azt jelezte általában, hogy megjött az elmúlt időszaki hozamokból kiinduló, érzelemvezérelte buta pénz, és ezt általában követte is a részvénypiaci árfolyamesés/korrekció. Amikor meg nagyon nagy kiáramlás volt, akkor megemeltem a részvényarányt. Ez szinte mindig működött. Sőt, gyakran az volt, hogy a piac tetején bejött egy csomó pénz, amit direkt nem költöttem el, majd a korrekció alján ki is ment, úgyhogy semmit nem kellett tenni, viccesen azt mondtuk, hogy ezek "önsúlyozó" portfoliók. A tetején a beáramló pénz lecsökkentette automatikusan a részvényarányunkat, az alján meg a pénzkiáramlás szépen visszanövelte...semmit sem kellett csinálni, ez volt benne a legjobb.

És mégegyszer: itt nem arról van szó, hogy az ETF egy rossz termék. Olcsó, és az aktív alapok nagy részét megveri (már csak a költségek miatt is). De elterjedésük, a hopzzáférés könnyedsége miatt még inkább előtérbe fog kerülni a fenti folyamat, ami végső soron túlzó trendeket, és félreárazott részvényeket hoz.

És ezzel kapcsolatban még egy szó a piacok reflexivitásáról (á lá Soros). Tegyük fel, hogy szinte minden befektetési alap passzív alap/ETF, és csak egy aktív alapkezelő van. Nyilván ekkor az aktív alapkezelő nagyon kevés munkával meg tudná találni a félreárazásokat, és tudna keresni egy csomó pénzt - simán megérné ilyen befektetési alapba rakni a pénzt, bármilyen nagy is lenne a költsége. Ha pedig sok az aktív alapkezelő, akkor nem nagyon vannak félreárazások, és emiatt ezek az alapok nem tudnának többlethozamot elérni, tehát minden befektetőnek az lenne a logikus, hogy olcsó passzív alapot/ETF-et vegyen.

Vegyük észre, hogy attól függően, hogy miben hisznek a piaci szereplők, alakul ki a végeredmény, ami meg is cáfolja önmagát: ha mindenki hisz az aktív alapkezelésben, akkor az nem fog működni, míg ha senki sem hisz benne, akkor működni fog.

Az aktív alapkezelők számára ezért jó hír az ETF-ek terjedése. Petőfit kifigurázva:Száz ETF-et, ezeret! Csináljatok, csináljatok!

http://petofisandor.blogspot.hu/2009/01/vasuton.html

 

 

Okos pénz

2014, Szeptember 18 - 21:24

A buta pénz után úgy tűnik itt az okos pénz is. Ma látványosan erősödni kezdett - minden előzmény nélkül! - a forint. Mit ad Isten, állítólag pont holnap derül ki, hogy az S&P felminősít-e minket. Úgy tűnik vannak akik tudják, vagy tudni vélik, hogy mi lesz a minősítés eredménye. Természetesen ez tiltott, bennfentes kereskedés lenne, ami nagyon csúnya dolog.

A sok tiltás ellenére mégis egy csomó piac tele van bennfentes kereskedőkkel, nem véletlen, hogy kialakult a "pletykára venni, hírre adni" (buy the rumour, sell the fact) mondás. Számtalanszor láttam ezt hazai és külföldi eszközökben is: mindig voltak jól informált szereplők, akik már a hír megjelenése előtt beépítették a piaci árba a még nem is nyilvános információt. Ez az egyik oka, hogy érdemes a grafikonokat böngészni: a nyomaikat, eladásukat vagy vételüket, nem tudják titkolni, még ha nem is derül ki általában a kilétük.

Holnap okosabbak leszünk, és az is lehet hogy csak rárepültek néhányan a reményre, nem is minősítik fel Magyarországot. És ha felminősítik, az se számít nagyon, a minősítők teljesen haszontalanok, a leminősítésünk bóvliba teljes hülyeség volt, a magyar állam láthatóan tudja és akarja is teljesíteni a kötvényesek felé fennálló kötelezettségeit (mások felé nem feltétlenül, de az már egy másik történet).

***

IPO-hegyek: Alibaba/Norbi (általában a nagy IPO-láz nem szokott jót tenni a tőzsdéknek, nyilván akkor jönnek a bennfentesek, amikor jó drágán tudnak eladni). Az Alibaba, mint cég valószínűleg még mindig nagy fejlődés előtt áll, de a struktúra (a menedzsment azt csinál amit akar+valójában nem is Alibaba részvényt veszünk, hanem egy ehhez kapcsolódó jogot) gázos. Hosszútávra ilyet nem vennék, akkor se, ha várhatóan jól fog teljesíteni. nem tudnék nyugodtan aludni tőle.. A Norbi részvényt meg nem tudom értelmezni, nincs is mit árazni rajta, a hiten múlik. Ha valaki elhiszi hogy robbanásszerű növekedés előtt áll a termékeik értékesítése Európában + (FONTOS!) azt is, hogy a főtulajdonosok kulturáltan bánnak velük, akkor elfogadható az ár. Ha ezekben nem hiszünk, akkor nem. Az előbbi feltételről lövésem sincs (de hiszem ha látom), az utóbbival kapcsolatban az elmúlt 5-10 év bevezetései kapcsán erős kételyei lehetnek a befektetőknek:

http://bet.hu/topmenu/kibocsatok/bevezetesek

Sajnos főleg nem minőségi cégek, és nem igazán kisrészvényes-barát menedzsmentek érkeztek a tőzsdére. A NUL Nyrt. bevezetése kapcsán pedig a képlet egyszerű: a jelenlegi tulajdonosok kivesznek valamennyi pénzt, és az új beszállókkal megfinanszíroztatják a kockázatos nemzetközi terjeszkedést. Ha bejön a terjeszkedés, akkor egy nagyértékű cégben lesz többségi részesedésük, ha nem, akkor sem buknak rajta, sőt pluszban lesznek, mert valamennyi pénzt már most kiszednek. Ügyes kockázatkezelés.

***

 USA makro: Habár a Fed pontgrafikonon (a hírhedett dot-chart: http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20140917.pdf  3. oldal alja) azt lehet látni, hogy a jegybanki vezetők várakozásai szerint jövő év végére 1-2% között lesz az amerikai kamat, a piacok mégis csak 0,75%-os rátát áraznak. Ráadásul a Fed előrejelzése szerint 2017-re 3,5-4% lesz a kamatszint, mégis 2,6%-os hozamon van az amerikai 10-éves állampapírhozam. Két eset lehet: vagy a Fed téved, vagy a piacok. Bónusz: Esetleg mindkettő!

Úgy gondolom, hogy mind a piacok, mind a Fed alulbecsli az amerikai növekedési kilátásokat, és a kamatszint várható magasságát is.  

***

Az olaj ismét 2-éves mélyponton. Hír nélkül. Illetve olyan hírekre, amitől az ember haja égnek áll (Irak, Szíria, Ukrajna, Líbia, stb.).  Úgy néz ki, hogy a fekete aranyból van bőven. Mindenesetre most éppen több, mint amire szükség van...

A buta pénz

2014, Szeptember 17 - 16:51

Méghogy hatékonyak lennének a piacok? Ugyanmár! Hiszen a kérdésemre, hogy miért veszik az XY részvényt, egyre többször hallom, hogy "ETF flow" van. Mit is jelent mindez?

Azt, hogy Józsi bácsi valami okból kitalálja magának, hogy ő most akkor kelet-ázsiai ingatlanrészvényeket/közép-európai olajpapírokat/német energiacégeket/olasz kiskapitalizációjú részvényeket vagy bármi mást vesz, ami valami okból eszébe jut. Egyetlen klikkel az ezt leképző ETF-et szépen megveszi, az ETF mögött ülő alapkezelő pedig nem gondolkodik, hanem automatikusan megveszi az ÖSSZES részvényt, ami az adott indexben van. Ha pl. magyar részvényETF-et vesz valaki valahol, akkor szépen megveszi a Richtert, az OTP-t, a MOL-t, a Magyar Telekomot, meg még pár apróbb morzsát a többiből, és kész. Nem fogja érdekelni, hogy éppen az OTP bejelentette, hogy Ukrajnában már tankkal járnak a bankfiókba, a MOL-nál kiderült, hogy Szíriából jó ideig nem jön olaj, stb. Egyszóval semmiféle fundamentum nem érdekli, megveszi a listát, oszt' jó napot.

A piacok akkor hatékonyak, ha a piaci szereplők racionálisak, és minden ismert információt figyelembe vesznek, mikor befektetési döntéseiket meghozzák. Így van ez a fenti esetben? Fittyfenét. Józsi bácsi, vagy John Smith, vagy Li-taj-po, aki ki se tudja ejteni a magyar cégek nevét nem áll le egyesével elemezgetni a cégeket, ő azért vesz magyar ETF-et, mert a múltban ez jól hozott, mert divatos, mert a fogorvosa azt mondta, mert ezt látta a CNBC-n, vagy azt gondolja, hogy Magyarország jobban teljesít...satöbbi. És mivel az ETF-ek egyre inkább átveszik az irányítást, egyre több az ilyen újonnan, gondolkodás nélkül piacokra be- (majd a rossz időszakokban ki!!!) áramló pénz, ezért egyre több befektetési döntést valójában a piachoz nem értő befektetők hoznak meg, a buta pénz.

Ebből, az ETF-ek térnyeréséből 2 dolog is következik. Egyrészt a buta pénz nagy trendeket csinál, mert önmagát erősíti mind ki-, mind beáramláskor. Másrészt nem differenciál az egyedi részvényindex tagok között. Az ETF-ek elterjedése miatt mind a trendkövető befektetők lehetőségei megnőnek (hiszen hosszú, a racionalitáson túlnyúló trendek tudnak kialakulni), másrészt mind az aktív, részvényt tudatosan választani tudó befektetőké - hiszen a fundamentális egyensúlytalanságok a pénzek tartós beáramlása miatt sokáig fennmaradhatnak,  de egy idő után helyreállnak, és ilyenkor az aktív, fundamentális szemléletű befektetők megjutalmaztatnak.

Az ETF-esedés tehát kiváló lehetőségeket teremt a trendkövetésre, és a szélsőséges árazások kialakulására - majd az ezekkel szembeni befektetésre is. Csak annyit kell tudnunk, hogy a buta pénz áramlása gyakran fogja mind a reális fölé, mind a reális alá vinni az árfolyamokat, és elég tartósan oda is rögzítheti.

A piacok egyáltalán nem hatékonyak, és az egyre több, és nagyobb vagyont "kezelő" ETF még inkább abba az irányba mutat, hogy hatékonyságuk tovább csökken, hiszen szó sincs arról, hogy igaz lenne a hatékony piacok mögötti feltételezés, a megfontolt, érzelemmentes, racionális, minden meglévő információt beépítő aktorok elmélete...

 

A rettegett dollár-bika

2014, Szeptember 6 - 18:38

Habár rövid távon nagyon gyorsan, nagyon sokat erősödött a dollár, és akár sokhetes korrekció is lehet benne (ami lehet mély, de persze az is lehet hogy nem most kezdődik, ki tudja?), ám úgy tűnik, hogy egy komoly, tartós, strukutrális dollár-bikapiac elején vagyunk. Ennek legfőbb oka, hogy az USA - eltérően Európától vagy Japántól - igen erős gazdasági teljesítménnyel bír, aminek hatására előbb vagy utóbb beindul a kamatemelés. A nullakamatok korában pedig bármi ami nem nulla bűvös vonzerővel bír (hányszorosa az 1% a nulla %-nak? naugye:). Ezért emelkedik a dollár, és ezért gondolom, hogy ez egy nagy trend kezdete. Európában és Japánban még évekig nulla maradhat a kamatszint, azaz a hozamkülönbség tartósan fenn fog állni.

Ám a dollár erősödése nagyon sokaknak rossz hír. Általában dollárerő alatt az árupiacok szenvedni szoktak, és ezek gyengesége lehúzza magával a (főleg) ezt exportáló országokat. A feltörekvő országok 2000-2008/11 közötti szárnyalásának valószínűleg vége, és a sebezhetőbbekben lehetnek kisebb-nagyobb balhék. Esélyes erre Argentína, Brazília, (Dani szerint) Kolumbia, Dél-Afrika, és természetesen a Szovjetunió is. Nem szabad kihagyni persze a fejlettnek számító Kanadát és Ausztráliát sem...

Ráadásul az erős-dollár periódusok idején gyakran meginognak a feltörekvő devizák, különösen, ahol van egyéb baj is és/vagy nem támasztják a döntéshozók kamattal/intervencióval meg őket. Ebből a szempontból kis hazánk jó kilátásokkal indul neki a következő 1-2 évnek: unortodoxia a köbön plusz a (mérföldekkel előttünk járó) lengyelek alá vágott kamatok: nem lenne meglepő ha 2015-16-ban valamikor látnánk ismét 300 feletti dollárárfolyamot. Végül is volt már ilyen 2000-ben is (a Nasdaq-buborék évében 313-ig szaladt a dollárárfolyam!), és túléltük.

Ehhez kapcsolódik egyébként, hogy rém gyenge az olaj (különösen a Brent): komplett tankhadosztályok szöknek át önkéntesen Ukrajnába Oroszország-anyácskát védeni (érdekes módon a tankjaikat is átcsempészik valahogy a határon), Líbiában már azt sem tudják ki bombázza őket, Szíria humanitárius katasztrófa, Irakban a fanatikusok durvítanak, és mégis. Mégis éves mélyponton van az olaj...

 

 

Draghi lenyomja a németeket

2014, Szeptember 4 - 16:01
Beküldte a nehéztüzérséget az Európai Központi Bank: váratlanul további, még nagyobb mínuszba vágták az egynapos betéti kamatot, és bejelentették, hogy gyakorlatilag elkezdik a QE-t, a pénznyomtatást. http://www.portfolio.hu/gazdasag/draghi_elkezdunk_vasarolni.1.203276.html Ami külön érdekes a dologban az az, hogy az eddigiekkel szemben a jegybankelnök szerint nem volt egységes a döntések kapcsán a vezetés (valószínűleg az überstrikt németeknek nem tetszett a pénznyomtatósdi - Weimar emléke generációkon át hat...). Jól látható, hogy Draghi - korábbi ígéretének megfelelően - valóban mindent elkövet, hogy a feltűnni látszó defláció rémét elhárítsa, így megpróbálja begyengíteni az eurót, és hitelezésre ösztönözni a bankokat. Meggyőződésem, hogy Európa idei gyengélkedése a korábbi gazdaságpolitikai hibákból adódik (elsősorban az ECB vonakodása, hogy valódi, eurozónás jegybankként lépjen fel, másodsorban a fiskális politika hibái miatt) amit tetéz a bankok óvatossága, a hitelleépítés. Ez utóbbit azonban főleg az ECB stressztesztjeire való rákészülés okozza. Mivel ez 2015-re kikerül a képből, valamint a csökkenő kamatok és gyengülő euró is stimulálni fogja a gazdaságot, ezért jövőre és 2016-ban is normális 1,5-2,5%-os növekedés várható. Ennélfogva Európa problémái időlegesek, de a második félévet még beárnyékolhatják. (mondjuk azt látni kell, hogy Draghi egyetlen dolgot tehet igazán: megpróbálja úgy leértékelni az eurót, ahogy csak tudja...teszi is) *** Eközben Magyarország legalább egy valamiben a világ élvonalába került: olyan gyorssá vált a bírósági ügyintézés, hogy hetek alatt már ítéletek is születnek. Ez csodálatos, ennél már csodálatosabb csak az lenne, ha ez minden állampolgárra vonatkozna (és nem csak a bankok vs. állam perekre). Ha hónapok alatt tudnának dönteni a bíróságok a mostani évek helyett, ha ilyen gyorsan lehetne egy felszámolást, végelszámolást, fedezetérvényesítést végrehajtani, akkor valóban sokkal-sokkal előrébb kerülnénk a versenyképességi listákon. Hiába vannak autópályáink, ha a jogi-szerződéses infrastruktúránk még szekérút szintű. Kiművelt emberfők, és gyors, átlátható, szolgáltató állam, a szerződések kiszámítható betartása és betartatása nélkül nem lesz felzárkózás Magyarországon. Persze ez nem olyan látványos, mint egy új hidat átadni, de ezerszer fontosabb!