GYIK

Mit jelent a plotinus?

Plótinosz, Plótinos, Plotinus (Kr. u. 203 – Kr. u. 269) filozófus, az újplatonizmus megalapítója.

Mi volt a filozófiája?

Plótinosz filozófiáját Porphüriosz által szerkesztett Enneadész című művéből ismerhetjük meg. Írásaiban erőteljes metaforákon keresztül elmeszerűen beszélt egy olyan szellemi valóságról, amely nem fejezhető ki szavakkal, mivel az ember által használt nyelv túl tökéletlen ahhoz, hogy ki tudja fejezni, letudja írni azt.

A plótinoszi filozófia középpontjában az Egy áll, amely az abszolút jóságot, abszolút teljességet jelenti.

Miért van háromfajta részvénye a Plotinusnak?

A BÉT-re kizárólag a törzsrészvények kerültek bevezetésre. Mivel a menedzsment semmiféle költséget nem terhel rá a cégre: nincs tiszteletdíja, fizetése, nincs céges telefon, céges autó stb., így a társaság eredményes működéséből kizárólag az osztalékelsőbbségi részvényeken keresztül részesül, amelyek az adózott eredmény 20 százalékára jogosítanak. Ezek a részvények a menedzsment tulajdonában vannak. Úgy véljük, hogy ez egy teljesen átlátható, érthető struktúra: a menedzsment csak akkor jogosult kifizetésre, ha a Társaság nyereségesen működik.
A szavazatelsőbbségi részvények vétójogot biztosítanak a közgyűlési döntések során, tulajdonosuk Zsiday Viktor, a Társaság elnöke. Mivel szeretnénk, hogy a Plotinus mindig ugyanilyen átlátható, transzparens cég maradjon, ezért az esetben, ha a közgyűlési döntések – esetleg ellenséges szándékoktól vezérelve – ezzel ellentétesek lennének, akkor ezt meg lehet vétózni.

Hogyan vásárolhatok Plotinus részvényt?

Társaságunk, a Plotinus Nyrt. tőzsdei cég, részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén kereskednek, így a részvényeket megvásárolhatja bármely hazai értékpapírcégen keresztül. Tehát ha vásárolni szeretne a részvényekből, akkor egy magyar banknál vagy brókercégnél kell értékpapírszámlát nyitnia és ott megbízást adni részvényeink vásárlására.

A Plotinus Nyrt. foglalkozik befektetések kezelésével is?

Társaságunk nem befektetési szolgáltató vagy alapkezelő, így az Ön megtakarításait közvetlenül nem kezelhetjük. A Plotinus Nyrt. csakis saját vagyonát fekteti be, amely vagyon – részvénytársaságról lévén szó – a részvényesek tulajdonában áll. Amennyiben szeretné, természetesen megteheti, hogy akár eseti, akár rendszeres jelleggel vásárol a Plotinus Nyrt. részvényeiből, melyek a Budapesti Értéktőzsdén forognak. Ezt megteheti bármely brókercégen vagy befektetési bankon keresztül. Ehhez értékpapír- vagy tartós befektetési számlával kell rendelkeznie.

Plotinus részvényt vagy Citadella befektetési jegyet vásároljak?

A két befektetés nem teljes mértékben összehasonlítható. A Citadella Alap egy bármikor visszaváltható, likvid befektetési jegy, míg a Plotinus részvény árfolyamát nem csak a mögöttes vagyon változása, hanem a piaci kereslet-kínálat is alakítja – habár a Társaság vezetése megtesz minden tőle telhetőt, hogy a valós vagyon közeli értéken folyjon a kereskedés.
A másik kardinális különbség, hogy a Citadella Alap csak rövid-középtávú likvid határidős ügyleteket köt, míg a Plotinus Nyrt. befektetései között emellett hosszabb távú tőkepiaci és reálgazdasági befektetések is lehetnek/vannak, amit jelentős hozzáadott értéknek tartunk.

Harmadik fontos különbség a kockázat mértéke: a Plotinus Nyrt. szándékoltan és deklaráltan jóval nagyobb kockázatvállalás mellett fekteti be a vagyonát, mint a Citadella alap – a nagyobb hozam reményében.

Ugyancsak fontos, hogy a Plotinus Nyrt.-nél nincsen fix összegű vagyonkezelési díj, a Társaság vezetősége csak a hozamból részesül, míg a Citadella Alapnál van. Ugyanakkor a Plotinus Nyrt. társasági adót fizet, míg a Citadella Alap nem.

Úgy véljük, hogy a célcsoport is más: a Plotinus Nyrt. a magasabb kockázatvállalásra hajlandó, nagyobb hozamelvárású, valódi hosszútávú
befektetőket célozza meg, míg a Citadella Alap a rövidebb távon gondolkodó,óvatosabb, kisebb, de stabilabb hozammal megelégedőkre épít. A kockázat mértéke azonban véleményünk szerint a Plotinus Nyrt.-nél is elfogadható, ezért is tartja a menedzsment saját vagyona egy jelentős részét is a Társaság részvényeiben.